maandag 18 juni 2018

18 juni: Bonavista

Vandaag gaat het dus naar het schiereiland Bonavista. Bedoeling is om rechtstreeks naar Elliston te rijden. Dit ligt net onder het uiterste punt (en de stad Bonavista) en is de plaats waar we met zekerheid de puffins of papegaaiduikers zullen aantreffen.

Vanwege wegenwerken en op de laatste 15 km een erbarmelijk slechte weg, doen we er iets meer dan anderhalf uur over.


Eenmaal in Elliston aangekomen zoeken we ons een plaats langs de weg om de auto achter te laten. We vragen ons af hoe het hier in het hoogseizoen moet zijn, want veel parkeerplaats is er niet.

De plek waar de vogeltjes zitten ligt op goed een halve kilometer van de weg en eerst komen we voorbij de 'root cellars', ruimtes die onder een hoop aarde liggen en als bewaarplaats voor de oogst (voornamelijk aardappelen) gebruikt werden.




Ik had gedacht dat we tussen de puffins zouden kunnen wandelen, maar dat valt vies tegen want de beestjes zitten op twee eilandjes.
De dichtsbijzijnde zitten op het eilandje achter de mensen op de foto.


Blij dat we verrekijkers en telelens hebben. De camera klikt onophoudelijk in de hoop toch enkele toonbare foto's te hebben. En ik denk dat dat redelijk gelukt is:










Op foto lijken ze groot, maar in werkelijkheid zijn het kleine vogeltjes. Ter vergelijking met een ordinaire meeuw


Er zitten en vliegen al een hele hoop van deze koddige vogeltjes op het eerste eiland, maar met de verrekijker zien we dat het tweede bijna overbevolkt is. 


En plots landt er toch nog eentje vlak bij ons. Ik had er iets voor gegeven om op de plaats van die vrouw te hebben gezeten.






Na ongeveer een uur van dit schouwspel te hebben genoten, lopen we terug naar de auto en maken nog even een praatje met de 'opzichter' die iedereen waarschuwt om niet te dicht bij de rand van de kliffen te komen. Is een toffe gast die nog wat extra uitleg geeft en ons ook uit onze droom van eergisterenavond helpt. Het waren in Twillingate geen coyotes, maar vossen.

We kunnen de weg nog een klein stukje verder volgen voor mooie uitzichten, maar moeten daarna terugkeren wegens doodlopend.




De 'rainbow picknick'

We rijden nu verder tot op het uiterste punt van het schiereiland en nog voor we daar aankomen volgt een verrassing:


Drie ijsbergen die vele malen groter zijn dan het ijsblokje van eergisteren!

Vanaf het uitkijkpunt bij de vuurtoren zijn ze het best zichtbaar.




Dit is de kleinste van de drie en let op het rode puntje ervoor: dat is een zodiac.

De grootste van de drie met ervoor een boot van hetzelfde formaat als die waar wij mee rondgevaren hebben.


Het is nu tijd om weer eens wat te eten en daarna gaat het via het Dungeon Provincial Park richting Bonavista stad om te tanken.
Het park op zich is niet groot en het gaat hier vooral om de dubbele boog die door het water uit de rotsen is gesleten. De kustlijn doet ons wel onmiddellijk aan die van IJsland denken.






Na het tanken zakken we af richting Trinity, één van de mooiste dorpjes op het schiereiland.

Maar eerst even langs de haven van East Trinity.


Trinity zelf is inderdaad een plaatje en we wandelen dan ook ruim drie kwartier door het plaatsje. Buiten seizoen betekent echter ook dat alles vroeg gesloten is en vermits we 17u voorbij zijn...











... is het enige dat we nog open vinden, deze Anglikaanse kerk.




Wanneer we rond 18u naar New- en Old Bonaventure rijden begint het te druppelen en dus blijft ons bezoek beperkt tot een rondritje en wat foto's maken. In New Bonaventure werden de tv-serie Random Passage (nooit van gehoord) en de film The Grand Seduction (gezien) opgenomen.


New Bonaventure 

Old Bonaventure

Hierna is het tijd om terug naar het hotel te rijden. Één dag op het schiereiland is echt te weinig om alles te zien.

Tijdens de rit van goed 1 uur regent het regelmatig bij 5°C.

Het is trouwens weer heel de dag aan de frisse kant geweest met 8-9° en vanaf een uur of 4 een steeds dikker wordende bewolking.

En weer 307 km gebold.

Morgen verhuizen we naar St.-John's en als het weerbericht uitkomt zal dat een rechtstreekse rit worden. Er wordt nl. 10 tot 15 liter hemelwater verwacht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten