dinsdag 19 juni 2018

19 juni: Clarenville - St. John's

Gelukkig zijn we vandaag wat langer blijven liggen, want wanneer we de gordijnen opentrekken blijkt het weerbericht te zijn uitgekomen: grijs en regenachtig.
Bovendien waarschuwt het jongste weerbericht voor rukwinden tot ca. 98 km/u in de buurt van St. John's. Hondenweer dus.

Tegen kwart voor elf beginnen we aan onze rit, die volgens de navigatie 218 km lang zou zijn, dit terwijl een eerdere berekening op 188 km uitkwam.

Tja, wat zal ik zeggen over de rit? Regen van begin tot eind, beken water in de spoorvorming op de weg, rukwinden en af en toe duiken we ook nog de wolken in waardoor het zicht herleid wordt tot minder dan 100 meter. Ter illustratie enkele filmpjes:



Dit doet ons echter wel beseffen hoeveel geluk we al hebben gehad met het weer. Die twee dagen met een paar druppels stellen niets voor.

Net (zo'n 65 km) voor St. John's worden we van de TCH afgeleid en dienen we via de Route 60 te rijden. Deze kronkelt langs de kust en dat is dus ook de reden van 30 km verschil met onze vorige berekening. Omdat we alle tijd van de wereld hebben en vandaag toch niet uit de auto zullen komen, volgen we de navigatie gewoon.

De TCH had last van spoorvorming en aquaplaning, maar de 60 spant helemaal de kroon met een hoop putten in het wegdek. Af en toe zijn deze gewoon niet te zien en dat stelt de schokbrekers van onze zuipschuit deftig op de proef.

Zeker moment zien we een wegwijzer naar een 'historic site', het dorp Brigus, en deze loopt via de Irish Road. Lijkt ons wel wat en inderdaad, na een paar kilometer komen we in het oud dorpje terecht. Zelfs bij regen en wind heeft dit wel iets, dus bij mooi weer zal het wel helemaal lonen.



Eén keer stappen we zelfs uit om naar een tunnel te kijken. Deze werd in 1860 speciaal voor Captain Abram Bartlett gebouwd. Klik maar eens op de link voor de volledige uitleg (en laat google maar vertalen).



Het is maar 30 meter lopen van de auto naar de tunnel, maar dat is genoeg om goed nat te worden. De rest van de foto's worden dan ook van uit de auto genomen.




Toch waag ik het nog één keer, en dan ook nog om te kijken of de kerk open is. Hoe katholiek kun je zijn? 😂 Ik was overigens beter in de auto gebleven...


Op 2 sukkelaars na die een hek repareren, zien we trouwens geen mens op straat hier.

Hoe dichter we bij ons einddoel komen, hoe groter de dorpen/steden worden, en de laatste 20 km zien we meer verkeerslichten en winkels dan dat we de laatste week op de rest van het eiland hebben gezien.

Om 14:30 arriveren we aan ons hotel en kunnen we al inchecken. De 'vrije tijd' benutten we om de was te doen en de ontbrekende foto's van enkele dagen geleden bij te voegen.

Morgen zou het weer beter weer moeten zijn en dus hebben we nog snel een walvis/puffin/ijsberg-expeditie geboekt. Blij als we al 2 van de drie gaan zien (puffin zou weer een zekerheid zijn, want hier broedt de grootste kolonie van Noord-Amerika.

Tegen 18:45 wordt het eindelijk wat droger, ideaal om te voet een restaurant op te zoeken. En zoeken wordt het, want datgene dat we voor ogen hebben vinden we niet (blijkt uiteindelijk verhuisd te zijn). Maar zo komen we wel nog eens aan ons dagelijks aantal stappen 😋.

Ook weer 220 km droog in de auto gezeten, maar het is wel al 15° geworden (hoewel we dan liever zon en kou hebben).



Geen opmerkingen:

Een reactie posten