vrijdag 22 juni 2018

22 juni: North Sydney - Halifax

Na een zeer rustige overtocht bereiken we omstreeks half tien de haven van North Sydney. We moeten onze klok echter nog een half uur terugdraaien en dus duurt de dag een half uurtje langer (en maar goed ook).

Net wanneer we in de auto zitten komt Annette tot de vaststelling dat ze iets vergeten heeft in de hut. Ze kan nog vlug naar boven lopen, maar intussen moet ik met de auto van boord gaan. Ik ben verplicht om het terrein te verlaten en dus is het 'bye bye Annette'...

Eenmaal van het terrein af, zet ik de auto toch maar aan de kant en loop te voet terug, maar wordt onmiddellijk tegengehouden: ik mag absoluut niet meer voorbij het hekwerk. Dan maar uitgelegd dat ik mijn vrouw ben verloren onderweg en haar toch graag zou terugkrijgen. 😇

Ik krijg de raad om helemaal rond te rijden naar de voetgangersterminal waar zij waarschijnlijk met een shuttle naar toe gebracht zal worden. Tien minuten later zijn we weer herenigd.

Toppunt van heel deze verwikkelingen: ze was niets vergeten en had het toch in de rugzak gestopt!

We vertrekken dus met enige vertraging richting Halifax, een rit van meer dan 400 km. Onderweg brengen we nog een bezoek aan het 'Fortress Louisbourg', 68 km ver en een uur rijden.
Géén 'fort', maar 'fortress' want dit laatste is een versterkte stad waar militairen en burgers samenleefden. Het geheel is gebouwd door de Fransen in 1713, werd twee keer aangevallen door de Engelsen en volledig verwoest in de jaren 1760. De reconstructie is begonnen in de jaren 1960 en omvat 1/4 van de oorspronkelijk stad en fort. Tot zover de beknopte geschiedenisles.

In bijna elk huis lopen figuranten in de kledij van toen rond en deze geven zeer uitgebreid uitleg over het leven van toen. Zij praten echter in tegenwoordige tijd, dus net als het leven er nu nog zo is. Sommigen gaan helemaal op in hun rol.

Wegens tijdsgebrek horen wij enkel het verhaal van de visser en bakker aan, de rest wordt op zijn Japans afgewerkt. En nog hebben we hier zo'n 1,5 uur voor nodig... Eigenlijk kun je hier bijna een volle dag besteden.













Er nestelen hier  honderden zwaluwen.










Wanneer we terug in de auto zitten en de navigatie instellen volgt een verrassing van formaat: we moeten bijna 50 km terugrijden naar waar we van gekomen zijn. Wij hadden op de kaart gezien dat het langs de kust lag, op weg naar Halifax, maar de schaal van onze kaart is zo klein dat we niet gezien hebben dat de weg voorbij Louisbourg stopt.

We vertikken het echter om de snelste route door het binnenland te nemen (hebben we anderhalve week geleden al grotendeels gedaan) en kiezen er voor om de kortste route te rijden langs de kust.  Maar eerst moeten we terug richting Sydney.

Over de rest van de dag ga ik proberen het kort houden: mooie afwisselende route met eerst nog te veel verkeer om langs de kant te kunnen stoppen om wat foto's te maken. Vanaf het moment dat we op de '7' rijden is het veel rustiger en kunnen we ook af en toe eens stoppen. In Port Hawkesbury kopen we rap nog wat om te picknicken en deze houden we in Monastery aan de rand van het water. Aan de kerk die er vlak bij ligt herkennen we ons: hier zijn we anderhalve week geleden ook nog geweest. Het valt ons trouwens op hoe de natuur hier in anderhalve week tijd is ontwaakt. Alles is veel groener, alle bomen in de bladeren en de lupines volop in de bloei.





De '7' kronkelt voortdurend langs de kust en biedt prachtige zichten; bos, weiland, heuvels, oceaan met talloze eilandjes, zoetwatermeren, rivieren met stroomversnellingen die in de oceaan uitmonden, scheepswrakken langs de weg, blauwe lucht, zon.... Eigenlijk zonde dat de afstand zo groot is en dat we dus het merendeel in de auto zitten. Hier had een tussenstation moeten zijn. Anderzijds zijn er nergens parkeerplaatsen of wandelroutes langs heel het traject.






Om 10 voor zeven is het hoog tijd om eens fatsoenlijk te eten en stoppen we aan een restaurantje. Nét op tijd, want om zeven uur is hier sluitingstijd. Iets meer dan een half uur later zitten we al weer in de auto - een gefrituurde visschotel is snel klaar.

De laatste 100 km worden in één ruk afgelegd en om negen uur komen we weer aan waar we drie weken geleden begonnen zijn.

Morgen hebben we nog tot 18u tijd om Halifax te bezoeken en dan moeten we richting vliegveld. Het blijft nog altijd een beetje spannend hoe het inleveren van de auto gaat verlopen.

Vandaag 534 km (!) gereden met fantastisch weer: af en toe eens een paar wolkjes en een temperatuur tussen 18 en 21°.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten